今年考博英语阅读理解一共5篇,其中2篇是2000年英语专业八级原题,一篇是2000年考研原题,一篇是考研阅读天天练2004中的原题。还有一篇出处不祥,现呈上以上四篇的原题及答案。 \\Zsxya1
第一篇:2000年专八试题: |J-tU)|1vl
TEXT A .GYdC'
Despite Denmark’s manifest virtues, Danes never talk about how proud they a re to be Danes. This would sound weird in Danish. When Danes talk to foreigners about Denmark, they always begin by commenting on its tininess, its unimportance , the difficulty of its language, the general small-mindedness and self-indulgen ce of their countrymen and the high taxes. No Dane would look you in the eye and say, “Denmark is a great country.” You’re supposed to figure this out for yo urself. ^eV K.
It is the land of the silk safety net, where almost half the national budg et goes toward smoothing out life’s inequalities, and there is plenty of money f or schools, day care, retraining programmes, job seminars-Danes love seminars: t hree days at a study centre hearing about waste management is almost as good as a ski trip. It is a culture bombarded by English, in advertising, pop music, the Internet, and despite all the English that Danish absorbs—there is no Danish Academy to defend against it —old dialects persist in Jutland that can barel y be understood by Copenhageners. It is the land where, as the saying goes,“ Fe w have too much and fewer have too little, ”and a foreigner is struck by the swe e t egalitarianism that prevails, where the lowliest clerk gives you a level gaze, where Sir and Madame have disappeared from common usage, even Mr. and Mrs. It’ s a nation of recyclers—about 55 % of Danish garbage gets made into something new— and no nuclear power plants. It’s a nation of tireless planner. Trains run on time. Things operate well in general. SRHD"r^@
Such a nation of overachievers — a brochure from the Ministry of Busines s and Industry says, “Denmark is one of the world’s cleanest and most organize d countries, with virtually no pollution, crime, or poverty. Denmark is the most c orruption-free society in the Northern Hemisphere. ”So, of course, one’s heart l ifts at any sighting of Danish sleaze: skinhead graffiti on buildings(“Foreigne r s Out of Denmark! ”), broken beer bottles in the gutters, drunken teenagers slu mped in the park. 7k#>$sY+
Nonetheless, it is an orderly land. You drive through a Danish town, it co mes to an end at a stone wall, and on the other side is a field of barley, a nic e clean line: town here, country there. It is not a nation of jay-walkers. Peopl e stand on the curb and wait for the red light to change, even if it’s 2 a.m. a n d there’s not a car in sight. However, Danes don’ t think of themselves as a w ai nting-at-2-a.m.-for-the-green-light people——that’s how they see Swedes and Ge r mans. Danes see themselves as jazzy people, improvisers, more free spirited than Swedes, but the truth is( though one should not say it)that Danes are very much like Germans and Swedes. Orderliness is a main selling point. Denmark has few n atural resources, limited manufacturing capability; its future in Europe will be as a broker, banker, and distributor of goods. You send your goods by container ship to Copenhagen, and these bright, young, English-speaking, utterly honest, highly disciplined people will get your goods around to Scandinavia, the Baltic States, and Russia. Airports, seaports, highways, and rail lines are ultramodern and well-maintained. ca,JQrm
The orderliness of the society doesn’t mean that Danish lives are less me s sy or lonely than yours or mine, and no Dane would tell you so. You can hear ple nty about bitter family feuds and the sorrows of alcoholism and about perfectly sensible people who went off one day and killed themselves. An orderly society c an not exempt its members from the hazards of life. }
?+0s=Z
But there is a sense of entitlement and security that Danes grow up with. Certain things are yours by virtue of citizenship, and you shouldn’t feel bad f o r taking what you’re entitled to, you’re as good as anyone else. The rules of th e welfare system are clear to everyone, the benefits you get if you lose your jo b, the steps you take to get a new one; and the orderliness of the system makes it possible for the country to weather high unemployment and social unrest witho ut a sense of crisis. n68qxD-X
16. The author thinks that Danes adopt a ___ attitude towards their country. I#F,
Mb>:
A. boastful B. modest C. deprecating D. mysterious T/%k1Hsa4H
17. Which of the following is NOT a Danish characteristic cited in the pa ssage? vl`St$$|
A. Fondness of foreign culture. B. Equality in society. C. Linguistic tolerance. D. Persistent planning. .(Z^[C}
18. The author’s reaction to the statement by the Ministry of Business a nd Industry is ___. )C$Ij9
<A
A. disapproving B. approving C. noncommittal D. doubtful :W'.SRD
19. According to the passage, Danish orderliness ___. d)%l-jj9,
A. sets the people apart from Germans and Swedes EL
*l5!Iu
B. spares Danes social troubles besetting other people ccW{88II7w
C. is considered economically essential to the country +b dnTV6
D. prevents Danes from acknowledging existing troubles "+&@iL
20. At the end of the passage the author states all the following EXCEPT that ___. @<S'f<>g
A. Danes are clearly informed of their social benefits {mHxlG)
B. Danes take for granted what is given to them *;
6LX
C. the open system helps to tide the country over ?zXlLud8
D. orderliness has alleviated unemployment /jU4mPb;\D
答案: 2$ \#BG
TEXT A ;Ac!"_N?7
短文大意:本文是有关丹麦社会秩序的介绍。 z)FGbX
16.答案:B N1]P3
【参考译文】作者认为丹麦人对他们的国家持什么样的态度? C:}"?tri
【试题分析】本题为推理题。 Or()AzwE@
【详细解答】短文第一段首句说“Despite Denmark’s manifest virtues, Danes never talk about how proud they are to be Danes.”由此可知,丹麦人对他们的国家持谦虚态度, 故答案选B。
&Mh]s\
17.答案:A k'd=|U;(FV
【参考译文】下列哪一项不是文中所评价的丹麦人的特征? yu'@gg(
【试题分析】本题为细节题,可用排除法解答。 OxVe}Fy
m
【详细解答】短文第二段第二句说“…and despite all the English that Danish absorbs — there is no Danish Academy to defend against it — old dialects persist in J utland that can barely be understood by Copenhageners.”由此可知,丹麦是一个在语 言上有容忍性的国家,故可排除选项C;下一句接着说“It is the land where, as the sa ying goes,“ Few have too much and fewer have too little, ”and a foreigner is str uck by the sweet egalitarianism that prevails,…”由此可知丹麦社会是个人人平等的 社会,故可排除选项B;由本段最后一句“It’s a nation of tireless planner. Trains r un on time. Things operate well in general.”可知,丹麦是个有秩序守时的国家,故 可排除选项D。文中并没有提到丹麦人喜欢外国文化,故选项A为正确答案。 l9$"zEC
18.答案:D #Ic-?2Gn4<
【参考译文】作者对工商业部长所说的话的反应是什么? NFb<fD[C
【试题分析】本题为推理题。 <3bFt [
【详细解答】工商部长在讲话中说到丹麦是世界上最干净,最有秩序的国家,没有污染,没有 犯罪与贫穷等等,作者并没有直接地表达自己的态度,而是列举了一些与该部长谈话相反的 社会现象,由此可知,作者是持怀疑的态度,故答案选D。 ncij)7c)u
19.答案:C HS
1zA
【参考译文】根据该短文,丹麦社会的井然有序怎样? ]AB4w+6!
【试题分析】本题为细节题。 J?bx<$C@
【详细解答】短文第四段中说到“Orderliness is a main selling point.”由于丹麦缺乏自 然资源,井然有序的社会秩序对该国经济发展起到重要作用,故选项C为正确答案。 hdH}4W
20.答案:D ]hi5nA
【参考译文】下列哪一项不是作者在文中最后一段陈述的内容? V3>JZH`
【试题分析】本题为细节题,可用排除法解答。 yK:b$S
【详细解答】由本段第三句“The rules of the welfare system are clear to everyone,… ”,可排除选项A;由第二句中的“…you shouldn’t feel bad for taking what you’re e ntitled to,…”可排除选项B;由最后一句“the orderliness of the system makes it p ossible for the country to weather high unemployment and social unrest without a sense of crisis.”可排除选项C。本段并没有提到“井然有序的社会秩序有可能减轻失业 问题”,故答案选D。 &qae+p?
第二篇:2000年专八试题 7F wot&