%!HnG
wv-
全国医学博士外语统一考试大纲 QGbD
=c7
一、考试目的 pw<q?q%
为了配合我国实施医学专业学位制定改革,保证医学博士生学位授予质量,特举行全国医学博士英语统一考试。考试目的在于科学、公正地测试考生掌握和运用英语的实际能力是否达到申请临床医学、口腔医学博士专业学位或攻读医学博士学位的英语水平。 ExOB P
二、考试设计 4xAlaOw5M
本考试主要用于医学博士研究生入学和在职申请医学博士专业学位的英语水平测评,其命题不以任何一种医学英语教材为依据。
rs 1*H
考试内容为医学公共英语,注重突出医学英语特点。考试题材主要涉及医普、科普、人文方面的内容。
ELgae1
本考试设置听力理解、词语用法、完型填空、阅读理解和书面表达5种题型,全面测试考生的英语水平,并突出对考生英语应用能力的测试,以衡量其是否已达到在职申请医学博士专业学位的英语水平或是否已达到医学博士研究生入学英语水平。 Q
IMv9;
三、试卷结构 \_I)loPc8
试卷分为试卷一(paper one)和试卷二(paper two)。试卷一包括听力(30%)、词语用法(10%)、完型填空(10%)和阅读理解(30%),答卷时间115分钟;试卷二包括书面表达(20%),答卷时间50分钟。 CI,`R&=xO
整个试卷共五大部分,总分 100 分,答卷时间共 165 分钟,加上考场指令与试卷收发时间,总共考试时间 180 分钟。 -o!,,XYj .
试卷一(paper one) 0Yzb=QMD
part Ⅰ 听力理解(listening comprehension) Tm:#"h\F
听力理解分两部分:section a 和 section b,答题时间为 30 分钟。
|b-Zy~6
section a:对话(conversations) aWsKJo>j[#
本部分共 5 个对话,每个对话分别由100个左右的单词组成,旨在测试考生对英语对话的听力理解能力,要求考生能理解所听对话的中心思想和主要内容,并能根据所听到的内容进行逻辑推理、分析概括和归纳总结。 4Jk}/_
题型包括大意概括题 ( questions for the general idea )、具体细节题 ( questions for specific details ) 和判断推理题 ( questions for inference )。每个对话附有3个小题,每个小题附有 4 个选项,要求考生在听完每个对话之后,根据所听内容于12秒内从中选出1个最佳答案。对话及问题只读1遍。 dX
o'#.
该部分共15个小题,序号为 1~15。每题1分,共计15分。例:
,@>rubUz
听力录音:对话(题材:人文) b
gc<)=
w: can you tell me about yourself, please? s-N?Tzi
m: sure, my name's harry, 18 years old, currently studying biology and chemistry at school. as you are aware, i hope to pursue a career in medicine. h%w\O Z7
w: harry, why do you want to be a doctor? /XW0`FF
m: well, everyone in my family is a doctor, so i think i can follow on nicely. k+R?JWC:
w: apart from treating patients, what do you think being a doctor is going to require? <9@]|
m: well, you also need to be academic and have to be an excellent communicator with your team and the patients. zHs
question number 1: what are the two speakers talking about? U)/Ul>dY
question number 2: why does harry choose to be a doctor? f93X5hFnF
question number 3: what is mentioned by harry as one of the requirements for a doctor? K<L%@[gi
听力试题: qp_ `Fj:
1. a. switching to biology and chemistry. 5 EuJ
b. choosing to be a family physician. IV)W|/.
c. going to college. 8}#Lo9:,d
d. being a doctor. WZ6{(`;#m
答案:d 5NF&LM;i(
预估难度:易 DF[b?
考点:大意概括 t02"v4_i
2. a. because of his family's influence. >T*g'954xF
b. because of the fact that he's young. XK/@!ud"`
c. because of the practical skills he has. YxkEAb!+
d. because of his love for biology and chemistry. G~tOCp="p
答案:a P_g0G#`4
预估难度:易 lg
考点:具体细节 %y7wF'_Y
3. a. a strong sense of responsibility. rLVc<595
b. good communicative skills. '*ICGKoT
c. excellent health. 8oH54bFp
d. great patience. 7%}3Ghc%
答案:b Lm{ o=v
预估难度:易 coVT+we
考点:具体细节 VdOd:w
section b:短文(passages)
. _t,OX$
本部分共由 5 篇短文组成,每篇短文由 150 个左右的单词组成。旨在测试考生对英语篇章的听力理解能力。要求考生能理解所听短文的中心思想和主要内容,并能根据所听到的内容进行逻辑推理、分析概括和归纳总结。 :RO:k|g
题型包括大意概括题(questions for the general idea)、具体细节题(questions for specific details)和判断推理题(questions for inference)。每篇短文附有 3 个小题,每个小题附有 4 个选项,要求考生在听完每篇短文后,根据所听内容于 12 秒内从中选出 1 个最佳答案。短文及问题只读一遍。 /aa;M*Qp
该部分共 15 个小题,序号为 16~30。每题 1 分,共计15分。例: &2]D+aL|h
听力录音:短文(题材:医普) a[cH@7W.#
we commonly think that our health is affected by our age, gender, lifestyle and genetic factors that we inherit from our parents. however, these factors are only a small part of what affects our health. other factors include our social relationships, income, education and working conditions. let's look at stress for example. unemployment or poor working conditions create unstable life situations and cause stress, which has negative effects on health. one major factor, education, determines income or employment. however, even if you are employed, some workplace conditions, such as lack of flexibility and control over your workday can cause stress. as you can see, many complex social processes and other factors are connected with one another to affect our health. studying how these factors work together in large populations is a challenge for researchers and that is what we would like to look at next. 9qy 9
question number 16: what is the passage mainly about? 4KSN;G
question number 17: what does the speaker intend to say by mentioning stress? cRr `r[t
question number 18: what does the speaker call for at the end of the passage? P]x+Q
听力试题: *AQbXw]w
16. a. the role of genetic factors. CPeK0(7Zh
b. the factors that affect health. )tch>.EQ_
c. the impact of lifestyle on health. BmF>IQ`M?
d. the importance of working conditions. _-\{kJ
答案:b G&3<rT3Ib
预估难度:易 qAik$.
考点:大意概括 ^ 6|"=+cO\
17. a. people with jobs have less stress. 13kb~'+&r
b. the more education, the less stress. OBSJbDqT
c. many factors affect health via stress. <Pt\)"JA
d. stress is not related to genetic make-up. h*Tiv^a
答案:c B8Zd#.6]
预估难度:中 K3D $
hb
考点:具体细节 .Q)"F /
18. a. more challenging research on workplace stress. X6'&X
b. a better understanding of stress-health relationship. ]m>MB )9
c. a better connection between medical research and practice. (UXB#I~
d. more research on the combined effects of health-related factors. W)hby
`k
答案:d NmF2E+'
预估难度:难 hI{Yg$H1
考点:判断推理 Oh4WYDyT
part ii 词语用法(vocabulary) i=QhXCM
词语用法分 section a 和 section b 两部分。考试时间为 10 分钟。旨在测试考生对英语词汇和短语的理解和使用能力,重点考查名词、形容词、动词、副词和短语等的用法。 Wh_c<E}&
section a:填空 ( blank filling ) E/;YhFb[
本部分试题的题干为一个或两个句子,句中留有一处空白,题干后附 4 个选项,要求考生从中选出 1 个最佳答案,填入题干空白处使该句语法正确、意思完整、逻辑合理。 5xUPqW%3
该部分共 10 小题,序号为 31~40,每题 0.5 分,共计 5 分。例: TaT&x_v^~a
31. i hope you will _______ your cold in a couple of days. x=N;>
a. get over #
t
Ki6u
b. get off \0*LfVr;P
c. get away \YS\*'F
d. get out 7^=jv~>wP
答案:a(从病中恢复) p2^
OQK
预估难度:易 L 3@wdC~0
考点:短语动词 mH .I!
32. bacteria's needs vary in the living environment, but most of them grow best in a slightly acid _______. Q.\ovk~,a
a. mechanism I5?LD=tt
b. miniature _P1-d`b0 a
c. medium 'L/TaP/3
d. minimum ~O$]y5
答案:c(介质) ]S ,GHPEN
预估难度:易 UxtZBNn8
考点:名词 t+ ]+Gn
33. postnatal care includes assessment and counseling provided to the mother after ________ in a health facility. .*"IJD9
a. giving birth rC16?RovQ@
b. receiving an injection (eP)>G]
c. getting pregnant owhht98y(
d. undergoing an operation +
aFjtb
答案:a(分娩) nE84W$\
预估难度:中 `( Gk_VAa
考点:动词短语 }kDrUnBk
34. mean blood vitamin d3 increased ________ in the intervention when compared with the control group. v( B4Bz2
a. abundantly CjGI}t
b. significantly HZ3<}`P_W
c. radically )Be;Zw.|
d. maximally ?}>tfDu'
答案:b(在统计上显著地) cS"6%:hQ
预估难度:中 JV>OmUAk
考点:副词 xj<SnrrC]u
35. ________ your poor record in the medical school, we think you should study harder. .9ne'Ta
a. in spite of Lsdu:+-
b. in case of bOdD:=f
c. in charge of 8TZe=sD~cr
d. in view of mqL+W
答案:d(鉴于) I
f(_$>
预估难度:中 *bx cq
考点:介词短语 "`k[4C
36. the sufferer with hydrophobia is ________ of water. ~ocr^V{"<~
a. curious M<nn+vy`
b. considerate nL?B
c. doubtful :vj buqN]
d. dreadful 5eYCnc9
答案:d(惧怕......的) uD"Voh|]=
预估难度:难 *sTQ9 Kr
考点:形容词 R~i<*
section b: 替换 ( substitution ) e/6oC~#]
本部分试题的题干为一个或两个句子,句中有一个单词或短语带有下划线,题干后附 4 个选项,要求考生从中选出1个和句中划线部分的意义基本相同或近似的最佳答案。 -[ =`bHo
该部分共 10 小题,序号为 41~50,每题 0.5 分,共计 5 分。例: ?2M15Q
41. experts can even reach consensuson how the material standard of living sharply reduces the death rate. TsQMwV_h
a. agreement Z8 x(_ft5
b. contention iAN#TCwLT7
c. judgment L4!$bB~L-
d. resolution XxIU B(.QI
答案:a(共识) ~LVa#
预估难度:易 bke 1 F
'
考点:名词 ?}y7S]B FI
42. habits can be consciouslystrengthened, as when a patient in physical rehabilitation practices and memorizes different limb activities. #E#70vWp\O
a. conveniently <AVpFy
b. sufficiently G*QQpSp
c. occasionally it.l;L_nW
d. intentionally Kl*##qw!
答案:d(有意识地) yS?1JWUC>
预估难度:易 f /jN $p
考点:副词 0<Y)yNsV
43. if the cells can't use sugar, the body begins to break downits own tissues for food. R\<^A~(Gl
a. degenerate {M=tw
b. dehydrate 6} 9A0
c. decompose 8Hhe&B
d. dispose 9+L!
A
答案:c(分解) )P$
IXA\
预估难度:中 eC1cE
考点:短语动词 }p#S;JZRu+
44. doctors discourage massivedoses of drugs for infants. NE(6`Wq`
a. excessive $tb$gO
b. repetitive w}'E]y2.
c. progressive ^,?]]=mE
d. indicative +%FGti$[
答案:a(过多的) oV*3Mec
预估难度:难 }g3)z%Xe'[
考点:形容词 2qN6{+]
45. biologically speaking, she doesn't resembleeither of her parents. kcQ
|Zg
a. take over JK_sl>v.7
b. take after 1{DHlyA6g
c. take on j88H3bi0
d. take up ;X\!*Loe
答案:b(与......相似) -tDmzuD6
预估难度:难 eX}u
ZR
考点:动词 C[~b6UP
part iii完型填空(cloze) o\2#o5#
本部分为 1 篇短文。旨在测试考生在篇章水平上理解和运用语言的综合能力。实意词与功能词基本上各占 50%。实意词主要是指具有语义内容,在特定句子中具有独立内涵的词,包括名词、动词、形容词、副词等。功能词主要是指具有语法结构、句法功能的词或词组,包括从属连词、关系代词、冠词、介词及表明时态和语态的功能词。要求考生阅读一篇约 200 个单词的英语短文,其中留有 10 处空白,每一处空白对应 4 个选项。考生在理解全文大意和上下文意思的基础上,从 4 个选项中选出一个最佳答案。使短文在语法、用词、句型结构和上下文逻辑关系等方面都能完善。 Pj+XKDV]T
该部分共 10 小题,每题 1 分,共计 10 分。序号为 51~60,考试时间 10 分钟。例: 7:;P>sF@
despite growing numbers of joggers, canada fitness surveys demonstrate that canadians are less physically fit than their u.s. or swedish counterparts. many people are convinced that they do not exercise often or vigorously __51__ for optimal benefits. only about 25 per cent of canadian adults paddle at the __52__level that increases the heart beat to a(n) __53__level and keeps it there for at least 15 minutes thrice weekly. men are more likely to be either "sedentary" or "very active", __54__women are more likely to be"moderately active."
stpa2z
common reasons for __55__are no willpower, poor facilities, boredom, fatigue, sheer laziness or lack of time. experts suggest that incentives and rewards be used to help sustain the exercise habit until the 56 become so self-evident that activity is automatically scheduled into daily routines. RM,r0Kv17Y
a modest increase in daily activity __57__the sedentary could improve the overall health of our population more than increased activity in those already __58__exercise. activities in older people help them stay agile, and feel better. VTD'D+t
even a small gain in fitness among the elderly may permit them to replace a restricted lifestyle with an enriched one __59__they can play golf, dance, cycle and garden. the __60__message is clear: physical activity benefits body and mind, especially for the least active ones. 6N6d[t"
51. a. plenty w${=]h*2
b. enough
LR}b^QU7
c. sufficient \U,.!'+
d. adequate q
S2#=
52. a. recommending ^cd+W?
b. recommended )j!22tlL
c. recommends h@/c76}f6p
d. recommend Z&YW9de@
53. a. record N}Z"$4
b. exercise D@&0 P&
c. target #O qfyY!
d. time HLa|ycB%
54. a. though F
b
VtyQz
b. while r6QNs1f~.
c. since h9RG?r1
d. for wSnY;Z9W_
55. a. not exercising (+(YO\ng6
b. not to exercise cl30"WK!
c. being exercised h)fi
9
d. being exercising p'ukV(B
56. a. reasons G)M9to
b. benefits S2h?Q$e3
c. demands ) j_g*<
d. repetitions j[v<xo
57. a. by b. at c.to d. on d7qHUx'=z
58. a. excluded from SZea[~&
b. launched into &AG,]#
c. dedicated to #B_
``XV
d. done with t[XxLG*
59. a. in which ehPrxIyC
b. for whom MyXgp>?~T
c. therefore 49E<`f0
d. because S9U,so?
60. a. crystal .'saUcVg:
b. overall oDXUa5x
c. definite qe8dpI;
d. complete 4N|^Joi
part iv 阅读理解(reading comprehension) qCi6kEr
本部分由 6 篇阅读短文组成,每篇短文有 350 个单词左右。旨在测试考生通过阅读获取信息的能力,包括阅读速度和理解程度。要求考生在读完一篇短文后,能理解其主题思想、主要内容和相关细节;能根据所读短文的内容进行推理判断,理解某些词和短语在具体语境中的意义,理解句与句之间的内在篇章逻辑关系,能领会作者的观点和思想情感,判断其对事物的态度。 S~.:B2=5K
测试材料主要涉及医普、科普和人文等各种题材和体裁的文章。每篇短文通常包括 3 种题型:大意概括题(questions for general idea)具体细节题(questions for specific details)和判断推理题(questions for inference)。大意概括题主要考查考生对文章主题思想的概括和归纳能力;具体细节题主要考查考生对短文中存在的相关事实或现象的辨认能力;判断推理题主要考查考生对文字背后和字里行间的含义进行正确判断或推理的能力。 `BG{\3>
每篇短文后附有 5 个问题,每个问题后均有 4 个选项,要求考生根据所读短文的内容从每个题的 4 个选项中选出 1 个最佳答案。 rhGHR5
g
该部分共 30 个小题,序号为 61~90,每题 1 分,共计 30 分。考试时间 60 分钟。例: : " 9F.U
passage one(题材:人文) -^`]tF`M
new orleans, with too many private hospitals competing desperately for paying patients, has become notorious for dumping patients. a typical "dump" was described by a director of emergency medical care at charity hospital. early in november his department received a call from a private hospital seeking to transfer a patient. they told us he had slight facial lacerations, the director said. "it sounded ordinary enough. but what the emergency room doctors found when the man arrived was something else. his face was torn to bits. we found teeth in the man's throat. i could take my fingers and move his jaws back and forth like a flag in a high wind. the bottom part of the man's face was crushed. we had to give him six pints of blood. he wasn't getting enough oxygen because of the blood in his throat." doctors at the first hospital had done nothing for the man other than transfer him. K3Zc>QL{
dumping has become so routine in new orleans that, even though anyone needing emergency treatment is supposed to be taken to the nearest hospital, ambulance crews routinely ask accident victims or members of the families if they have insurance. if the answer is no, the ambulance crew quietly transfers patients to charity hospital. '5\7>2fI
frequently, the transferees weren't told the reason for the transfer. a quarter of all those transferred were physically unstable—they suffered from bleeding, shock, severe burns, etc.—and shouldn't have been transferred. e
"5S;
patients who get dumped aren't the only ones hurt. at a hospital such as cook county, in los angeles, which treats nearly a thousand patients a day in its emergency room, extra cases create real hardship." these patients go through incredible ordeals. some of them don't get seen the day they come and have to come back and line up again," said hospital personnel. P,^`|\#7
despite the horrors revealed by studies of dumping, not many cases have resulted in lawsuits. this isn't surprising, for people who get dumped often don't have the resources to fight legal battles, and in many states there are no laws protecting against dumping. on the national level, legislation is pending to protect patients by mandating that patients be stabilized before they are transferred. *4"s,1?@BG
61. in a typical case of dumping patients, the private hospital would ______. dh#4/Wa,
deliberately get rid of patients with no means to pay K+5S7wFDZ
refer a difficult case to a better-equipped hospital c
%w
h
deal quickly with the patient before transferring ~3<Li}W
only give primary treatment to paying patients ua#sW
答案:a =(Y 1y$
预估难度:中 P$?3\`U;
考点:具体细节 }>Gnpc
62. as required in new orleans, ________. |-GmW SK_
the medical insurance does not cover the ambulance %T4htZa
the patient can't be transferred against his or her will #K:|@d
the ambulance crews should include experienced doctors Y>LgpO.
the patient in emergency should be sent to a nearby hospital m&(yx|a4+
答案:d WlVp|s{TYP
预估难度:易 {-;lcO D
考点:判断推理 lL_M=td8W
63. as implied in the 4th paragraph, patients who get dumped ________. ICwhqH&
are accepted normally and treated quickly U+gOojRy{
often need to wait for their turns just like others '#K:e
may disrupt the routine treatment of other patients x-O9|%aRJ
are usually taken back to the hospital where they belong 2gLa4B-
答案:c EooQLZ
预估难度:中 ~Vq<nkWS
考点:判断推理 Bwv@D4bii
64. what, according to the passage, is the legal problem about dumping? NfqJ>[}I+
the transferees can hardly make out a good case. aVsA5t\zi
the transferees are not rich enough to hire lawyers. 8 Yfg@"Tn
the transferees often have difficulty fighting legal battles. ."9t<<!
the transferees are often not surprised by the horrors due to dumping. P9h]Bu
答案:c .R5[bXxe7
预估难度:易 z<2!|
考点:具体细节 $t.i)wg
+
65. we can infer from the last paragraph that in the us ________. Itn7Kl
not many lawsuits can result in compensation %Ci`OhT
the phenomenon of dumping is going to be against the law U(#)[S,
dumping patients is becoming an important area for legal battles {B^V_TX2
some states will pioneer in passing the law protecting against dumping #Hm*<s.
答案:b 7d&_5Tj:
预估难度:难 V/w:^@5+p
考点:判断推理 Uawf,57v<
passage two(题材:科普) g%()8QxE1
brittany donovan was born 13 years ago in pennsylvania. her biological father was sperm donor g738. unbeknown to brittany's mother, g738 carried a genetic defect known as fragile x-a mutation that all female children born from his sperm will inherit, and which causes mental impairment, behavioral problems and atypical social development. ];BGJ5^j
last week, brittany was given the green light to sue the sperm bank, idant laboratories of new york, under the state's product liability laws. these laws were designed to allow consumers to seek compensation from companies whose products are defective and cause harm. nobody expected them to be applied to donor sperm. %JmRJpCvR
thousands of people in the us have purchased sperm from sperm banks on the promise that the donor's history has been carefully scrutinized and his sample rigorously tested, only for some of them to discover that they have been sold a batch of bad seed. some parents learn about genetic anomalies after their disabled child is born and they press the sperm bank for more information. others realize it when they contact biological half-siblings who have the same disorder. ShXk\"
so will donovan vs idant laboratories open the floodgates? it seems unlikely. new york's product liability laws are highly unusual in that they consider donor sperm to be a product just like any other. most other us states grant special status to blood products and body parts, including sperm. in these states, donor sperm is not considered a"product"in the usual sense, despite the fact that it is tested, processed, packaged, catalogued, marketed and sold. similarly, european union product liability law could not be used in this way. u{Jv6K,
even if this lawsuit is an isolated case, it still raises some difficult questions. first, to what lengths should sperm banks go to ensure they are supplying defect-free sperm? as we learn more and more about human genetics, there is a growing list of tests that could be performed. nobody would deny that donor sperm carrying the fragile x mutation should be screened out-and there is a test that can do so-but what about more subtle defects, such as language impairment or susceptibility to early alzheimer's? &' ,A2iG
66. donovan sued idant laboratories for ________. (eX9O4
selling donor sperm as a product 1,cd[^`.
supplying problematic donor sperm x1:#rb'
boasting defective biological products aq-`Bar
failing to protect the client's confidentiality [Xp{ztGE
答案:b GA&mM